Assalamualaikum wbt......
Salam Penghulu Hari...Dan Salam 29 Zulhijjah 1432..hanya tinggal beberapa hari lagi kita akan meninggalkan tahun 1432 dan akan sama2 menyambut Awal Muharam (1433H) yang jatuh pada hari Ahad (27hb). Terlaksanakah azam kita tahun ini...atau hanya tinggal azam...atau pun akan menambahkan azam untuk azam tahun depan ..........
Untuk ucu sendiri pun punya azam tiap2 tahun...salah satu azam yang berjaya...ialah ucu dah sembuh sepenuhnya dari penyakit Hyperthyroidism Hormone..kiranya ini azam tak mau makan ubat main2 lah, sebab ucu ni jenis yang paling malas nak makan ubat, selama 3 thn lebih ucu kena makan ubat yg kadang2 tak menentu jumlahnya. Pernah dalam satu2 masa ucu kena telan 12 biji pil selama 3 bulan dlm 1 hari, nasib baik pil tu kecik je, kalau besar mcm panadol mau pengsan. Jadi kenalah tanamkan azam betul2...jgn makan ubat waktu sakit sahaja. Punca penyakit ni disebabkan ucu terlalu aktif dan tekanan darah yang teramat rendah. Antara tanda2, berat badan turun mendadak ( bayangkan dari berat 65kg berat badan jadi 47kg), tangan menggeletar sepanjang masa (mcm org parkinson), sembut@lelah, denyutan jantung lalu, selalu pitam dan mudah sangat marah@sensitif...
Alhamdulillah, syukur sangat2 ke hadrat Illahi, sepanjang ucu diduga dgn penyakit ni, Pak Su dgn anak2 terlalu sabar melayan karenah ucu.
Okeylah..itu antara sedikit azam ucu yang dah terlaksana...azam yg menunggu masih panjang berjela lagi....kalau nak dihuraikan..mau ada yg malas nk baca entry ucu hari ni....
Kita tutup cerita tadi, hari ni ucu hidangkan breakfast yang senang banget cara pembuatannya....sardine puff ...
Resipi Sardin Puff
Bahan-bahan
- 1 tin sardin
- 1 bungkus puff pastry (lihat gambar disebelah- cari kt tesco/giant/dll)
- 2 biji kuning telor
- 2 biji bawang merah - dihiris
- 1 biji bawang besar - dihiris
- 3 ulas bawang putih - dihiris
- Cili giling @ cili padi - ikut citarasa
- 1 biji limau kasturi
- Garam
- Minyak utk menumis
- Cara-cara masak sardin :
- Panaskan minyak dan tumis bahan2 yang dihiris
- Kemudian masukkan sardin dan masukkan garam, cili
- Akhir sekali masukkan air limau kasturi
Cara-cara menggunakan puff pastry yg dah tersedia ada..
- Pastikan puff pastry berada dalam suhu bilik
- Kemudian ambil penggelek dan gelek sedikit -tujuan utk menipiskan puff
- Dan masukkan sardin dan tutup/kelim dgn garpu - buatlah ikut kreativiti masing2
- Kemudian sapu kuning telor diatas puff tadi.
- Dan bakar sehingga 20-25 minit.
Sebenarnya kalau rajin kawan2 boleh buat sendiri puff ni...buatnya tidaklah rumit mana, itu kata orang yang selalu buat...Ucu pulak jenis orang yang memang suka guna yg instant2 dengan alasan..susah lah nak buat ..beli aje lah yg dah ada kt tesco.., mentang2 tesco ni sebelah bangunan jer jadi panjang lah langkah... hihi...
Jemput makan yer kawan2.... Akhir kalam....
Selamat Menyambut Awal Muharam....